Avoin keskustelu

Tällä sivulla voi käyttäjät aloittaa omia viestiketjuja taiteilijan hyvinvointiin liittyen.

12 ajatusta artikkelista “Avoin keskustelu

  1. Onko sinulla hyviä kokemuksia terveydestä, työssäjaksamisesta, stressinhallinnasta, palautumisesta, vaikeuksien voittamisesta tai muusta vastaavasta?

    Tykkää

  2. Saa huonojakin fiboja kertoa, jos se helpottaa.

    Tykkää

  3. Joel sanoo:

    Kukkuu ja ananasakäämä! On hyvä syödä, juoda ja nukkua tarpeeksi. Siis niin, että jaksaa liikkua ja ajatella.

    Liked by 1 henkilö

  4. Kari Levola sanoo:

    Minä mielelläni sanon muutaman sanan vertaistuen merkityksestä taiteilijalle, myös työkyvyn ylläpitämisessä.

    Kirjailijan työ on jokseenkin yksinäistä puuhaa, työyhteisöä ei ole, me asumme riipin raapin ympäri Suomea. Kirjailijat toki tapaavat kollegoita messuilla ja kirjanjulkistamisissa ja liiton tilaisuuksissa, mutta silloin me puhumme muusta kuin työmme arjesta.

    Kun toimin Kirjailijaliiton puheenjohtajana 2003-2008 ryhdyimme selvittämään mahdollisuuksia työkykyä ylläpitävään kuntoutukseen, jollaista olimme kuulleet joidenkin muiden taiteilijajärjestöjen jo järjestävän. Minä kuuntelin kateellisena viestejä puheenjohtaja-aikanani järjestetyltä ensimmäiseltä kuntoutusryhmältä.

    Kuntoutus tapahtui Anttolanhovissa, Anttolassa sijaitsevassa kuntoutuskeskuksessa (nykyiseltä nimeltään Verve Mikkeli, nyt on meneillään jo neljäs haku sinne). Se pitää vajaan kahden vuoden aikana sisällään neljä kuntousjaksoa, yhteensä kuutisen viikkoa. Tämä siis kaikki Kelan rahoittamana.

    Minä en moisiin jaksoihin olisi pystynyt puheenjohtajakiireiltäni irrottautumaan, mutta heti kun kauteni oli ohi – kuuteen vuoteen keskeinen ja oikeastaan ainoa liikuntamuotoni oli ollut junassa istuminen välillä Turku – Helsinki – hain toiseen kirjailijoiden kuntoutusjaksoon, joka järjestettiin 2010-2012. Meitä oli siellä kuusi kirjailijaa, Irja Sinivaara, Teppo Kulmala, Tuulamai Salmela, Tiina Pystynen, Markku Karpio ja minä.

    Vertaistukea mahtuu jo niihin kuuden viikon hetkiin, jolloin yhdessä kokeilimme kaikkia mahdollisia liikuntamuotoja aina lumikengillä kävelyyn ja kirkkoveneellä soutuun, sekä ”teoriatunneilla” kävimme läpi ammatillista identiteettiämme. Nimesimme itsemme kuntoutuskomppaniaksi ja loimme sähköpostiryhmän, jossa kuntoutusjaksojen välisinä kuukausina tsemppasimme toisamme.

    Kuntoutus päättyi aikanaan, mutta vertaistuki on jatkunut. Minulla on sähköpostissani kansio `Anttolanhovi`, jonne on kertynyt joulukuun 2010 jälkeen 674 viestiä komppanialtamme. Ne eivät ole mitään twiittejä vain usein liuskojen edestä pohdintoja elämisen menosta. Teppo Kulmala viettää usein pitkiä jaksoja residenssissä Tuupovaarassa ja lähettää sieltä yöaikaan kirjallisia radiolähetyksiä meille toisille, joita sitten päivänvalossa kuulijapalautteena kommentoimme. Syntyneistä teksteistä Teppo kokosi kirjan ”Radio Tuupovaara” (Kustannus Hai 2013).

    Minulle tämä vertaistuen ja kuntoutuksen merkitys kirkastui erityisesti viime vuoden keväänä. Silloin hakeuduin terveyskeskukseen kutakuinkin suoraan lenkkipolulta – tosiaankin, ilman jo muutaman vuoden kestänyttä säännöllistä, päivittäistä liikuntaa tuskin olisin tätä edes kertomassa – omituisen, sinnikkään yskän takia. Joka ei sitten yskää ollutkaan, vaan tukkeutuneen sepelvaltimon aiheuttamaa vettä keuhkoissa. Ja minä päädyin saman tien leikkauspöydälle, isoon sydänleikkaukseen, jonka jäljiltä makasin sitten kahdeksan päivää teho-osastolla, nukutettuna hengityskoneessa.

    Kun sieltä herättyäni sain sydänvalvomossa läppärini taas haltuun, oli aika voimaannuttavaa lukea sitä viestintää, jota kuntokomppania oli käynyt minun maatessani teho-osastolla. Ja sitten itsekin osallistua keskusteluun kun vajaan kuukauden jälkeen pääsin sairaalasta ja aloin saada liikuntakykyäni takaisin. Nyt kuntokomppania tsemppasi minua kun hankkiuduin takaisin jaloilleni kiertämällä tuossa meidän pihan omenapuita Anttolasta löytämieni kävelysauvojen kanssa.

    Tämä kaikki tuli hätkähdyttävästi dokumentoitua Teppo Kulmalan pian ilmestyvään Tuupovaara-kirjan kakkososaan ”Kirjailijan rhythm and blues”, jossa ovat mukana myös nuo minun sydänjuttuuni liittyvät sähköpostit. Mukana on myös se viesti, jossa kesäkuun puolivälissä, siis kolme kuukautta sydänleikkaukseni jälkeen kerron kuntoutuskomppanialle käynnistäni kardiologin jälkitarkastuksessa. Miten tämä kuljeteltuaan anturia rintakehälläni ja monitoriaan tuijotettuaan toteaa hyvin erityisellä, lääkärille epätavanomaisella ilmaisulla ”Tämähän on sikahyvä!”

    Uskon että nopeasta kuntoutumiseni sydänleikkauksesta entiselleni ja ehommaksikin saan kiittää kuntoutusjaksojani, siellä saamiani kuntoutusoppeja. Ja vertaistukea.
    Mieleen on jäänyt kardiologin loppudiagnoosi: ”Kyllä tällä sydämellä jo menisi vaikka metsurinhommiin”. Minä vastasin, että kiitos vaan vinkistä, mutta en minä enää tässä iässä taida näitä nykyisiä hommiani vaihtaa.
    KARI LEVOLA

    Liked by 2 people

  5. Veera Laurila sanoo:

    Turussa järjestetään 13.10.2014 Terve taiteilija! Näkökulmia taiteilijan hyvinvointiin -iltapäivätilaisuus, jonne toivotaan sekä taiteilijoita että taidemaailman parissa työskenteleviä keskustelemaan näistä tärkeistä teemoista. Lisätiedot ja ilmoittautumiset: http://www.taike.fi/fi/uutinen/-/news/502883

    Taiteen edistämiskeskuksen Lounais-Suomen toimipisteessä Turussa työskentelee työnsuunnittelija, jolta taiteilijoiden on mahdollista saada neuvoa ja tukea erilaisissa työhön sekä ammattiin liittyvissä asioissa. Ota yhteyttä:
    http://www.taike.fi/fi/web/varsinais-suomi/tyonsuunnittelijan-palvelut2

    Liked by 1 henkilö

  6. Pete Silakka sanoo:

    Heipä hei kaikki!

    Tämä sivusto totta vie kiinnostaa aloittelevaa taiteilijaa. Taku-lehden mukaan Johanna Venho ”pitää blogilistaa, jolle voi ilmoittautua”, vaan ei tunnu löytyvän yhteystietoja tältä sivustolta.

    Kipaiskaa toki katsomassa mun blogia ja antakaa palautetta tai ehdotuksia. (Etsin vielä omaa erottuvaa tyyliäni veistäjänä)

    Ystävällisin terveisin

    Pete

    Tykkää

  7. Tarkemmin sanottuna, blogitekstejä tai teemoja voi ehdottaa. 🙂

    Liked by 1 henkilö

  8. Veera Laurila sanoo:

    Intohimo, vapaus, köyhyys? Taiteilijan toimeentulosta ja hyvinvoinnista puhutaan Porissa ensi viikolla. Taiteen edistämiskeskus ja Satakunnan taidetoimikunta järjestävät sarjan keskusteluiltoja, joista ensimmäinen toteutuu 16.12. klo 17 Porin Raatihuoneella. Lue lisää linkistä: http://www.taike.fi/fi/uutinen/-/news/545044

    Tykkää

  9. Johanna Venho sanoo:

    Hei, kiva että sivusto kiinnostaa! Ylläolevaan Pete Silakan kommenttiin: blogin kirjoittajaksi voi tarjoutua nykyiselle pääsihteerille Sanna Manniselle osoitteeseen: forumartis@hotmail.fi . Taku-lehden tieto on peräisin ajalta, jolloin sivusto perustettiin & minä olin pääsihteerinä. t. Johanna Venho

    Tykkää

Jätä kommentti